
היפופיזה אדרנלים והורמוני מין
מחלת אדיסון
בלוטת האדנרלים אחראית על ייצור הורמונים, והחשוב שבהם – הקוריטזון – הוא זה שנועד לסייע לגוף להגיב במצבי דחק, באמצעות העלאת לחץ הדם וזמינות הסוכר בגוף. תת פעילות של בלוטת האדרנל הלא מטופלת- מסכנת חיים.
גורמים
תת פעילות של בלוטות יותרת הכליה (מחלת אדיסון) , נובעת בעיקר מפגיעה אותואימוני בבלוטת, כאשר מערכת החיסון פועלת נגדן . מערכת החיסון מייצרת נוגדנים לרקמה האדרנלית בגופו של החולה, וזה גורם לתת פעילות האדרנל. המחלה יכולה לנבוע גם עקב שחפת, טראומה, דימום לתוך הבלוטות, ניתוחים שונים ועוד.
סימפטומים
מחלת אדיסון הלא מטופלת עלולה גם לסכן חיים. תסמינים כגון עייפות, חולשה, לחת דם נמוך, חוסר תיאבון, ירידה במשקל, בחילות והקאות, סחרחורות ושינוי צבע עור .
המחלה דורשת טיפול תחליפי קבוע, אחרת יתכנו התקפים חריפים של המחלה.
טיפול
נדרש טיפול תחליפי קבוע בהורמן קורטיזול או פרידניזון, ולפעמים נדרשת תוספת של הורמון נוסף פלורינף (אסטנין). במצבי סטרס (חבלה קשה, מחלת חום, ניתוח)- יש צורך במינונים גבוהים יותר של התרופות, תוך מעקב רופא.

בעיות הורמוני מין
ד"ר ילנה סיגל מטפלת בנשים ובגברים כאחד, אשר סובלים מבעיות בהורמוני המין, לרבות:
-
שיעור יתר בנשים
-
טיפול הורמונלי תחליפי בגיל המעבר
-
חוסר טסטוסטרון בגברים
-
ועוד
שיעור יתר
שיעור יתר בגוף שאיננו על רקע גנטי ואשר מופיע או מתגבר ללא סיבה ברורה מצריך בירור רפואי כדי לאתר את הגורמים לשיעור היתר. שתי בעיות הורמונאליות עיקריות עלולות לגרום לשיעור יתר; האחת, בעיות בשחלה; והשנייה, בעיות באדרנל, בלוטת יותרת הכליה.
הבעיה השחלתית השכיחה ביותר היא תסמונת השחלות פוליציסטיות. השחלה הפוליציסטית מפרישה, לצד ההורמונים הנשיים, גם מעט טסטוסטרון, שהוא הורמון גברי, אשר גורם לשיעור יתר והפרעות במחזור. ההפרעות בבלוטת יותרת הכליה ישנן הפרעות שונות בבלוטת יותרת הכליה המשבשות את הפרשת ההורמונים. במקרים מסוימים הפרשת ההורמונים הבלתי תקינה גורמת גם לשיעור יתר".
ייתכן שיעור יתר גם ללא בעיה הורמונאלית כלשהי, עקב מרגישות יתר של זקיקי השיער לטסטוסטרון. במקרים אלה גם הפרשה תקינה של הורמון זה יכולה לגרום לשיעור יתר .
הטיפול בשיעור יתר
-
אחרי בירור וקביעת סיבה הגורמות לשיעור היתר, כי הטיפול שונה במצבים שונים.
-
הטיפול הנפוץ ביותר בשיעור יתר על רקע שחלות פוליציסטיות -מתן גלולות למניעת הריון. הגלולות מספקות לגוף הורמונים נשיים בכמויות מאוזנות ובאופן מדויק. רמת הטסטוסטרון המופרשת על ידי השחלה יותרת ושיעור יתר משתפר.
-
במקרים בהם לא הושג אפקט מספיק – אנחנו משתמשים בתרופות שנוגדות את השפעת ההורמון הגברי. כמו כן, טיפול קוסמטי תורם מאד לפתרון יעיל של הבעיה.

בלוטת יותרת המח - היפופיזה
היפופיזה היא בלוטה קטנה הממוקמת בגולגולת בחלקו האמצעי. ההיפופיזה מייצרת ומפרישה מספר הורמונים, וחלק מהם הם הורמונים המווסתים פעילות בלוטת אינדוקריניות אחרות הפרשת הורמונים עלייהן.
כך, TSH מווסת הפרשת הורמוני בלוטת התריס, הורמון FSH מווסת פעילות שחלתית בנשים, ועל יצור זירעונים בגברים, הורמון ACTH אחרי על פעילות אדרינלים והפרשת קורטיזול.
הורמון גדילה, הורמון פרולקטין האחראי על יצור חלב, הורמון ה- ADH האחראי על מנגנון שתייה והפרשת מים- גם הם מיוצרים ומופרשים מההיפופיזה.
בלוטת יותרת המח- היפופיזה
הסר הורמון גדילה בילדים גורם להעדר גדילה לגובה ולקומה נמוכה, הפרשה עודפת של ההורמון גורמת בילדים בגדילה לגובה מעל שני מטרים במבוגרים אזורי גדילה בעצמות סגורים, לכן גדילה לגובה לא מתאפשרת גם תחת השפעה עודפת של הורמון גדילה. לכן במבוגרים המחלה מתבטאת בהגדלת חלקי גוף שונים- אצבעות, כפות ידיים ורגליים, לסתות, אף. שם המחלה הנגרמת על ידי עודף הורמון גדילה- אקרומגיה – נובע משני שורשים לטיניים- אקרו- קצה, ומגליה- הגדלה.
סיבה לעודף הורמון גדילה
סיבה לעודף הורמון גדילה- התפתחות גידול בהיפויזה, עם ריבוי תאים המייצרים הורמון גדילה.
סימפטומים
-
סוכרת, יתר לחץ דם, הפרעות מחזור בנשים,
-
התפתחות פוליפים במעי הגס
-
כאבי פרקים
-
בצקות
אבחנה
ניתן לאבחן עודף הורמון גדילה והורמונים אחרים של ההיפופיזה בעזרת בדיקות מעבדה, ולאתר הגידול בעזת בדיקת MRI .
אפשרויות טיפול
גידולי היפופיזה הם בדרך כלל גידולים שפירים, במקרים מסוימים ניתן לאזן את הפעילות ההורמונלית בעזרת טיפול תרופתי, ובמקרים אחרים נדרשת פעולה כירורגית, ולפעמים יש צורך גם בניתוח, וגם בטיפול תרופתי.
ניתן לטפל בבעיות בהורמוני המין בקלות וביעילות. לתיאום פגישת ייעוץ התקשרו: 077-7786390